GRAVIDITETSUNDERSØGELSE OG TERMINSBEREGNER
Tillykke med din graviditet.

Undersøgelser hos os foregår i henholdsvis:
- Graviditetsuge 6-8 ved sygeplejersken
- Graviditetsuge 9-10 ved lægen
- Graviditetsuge 25 ved lægen
- Graviditetsuge 32 ved lægen
- 8 uger efter fødsel ved lægen
NAKKEFOLDSSKANNING
Alle gravide får tilbudt en vurdering af risikoen for Downs syndrom (trisomi 21) hos fosteret. Undersøgelsen består af en blodprøve fra dig (doubletest) og en skanning af fosteret (nakkefoldsskanning). Tilsammen kan disse to undersøgelser, når de kombineres med din alder, finde omkring 90% af fostrene med Downs syndrom.
Downs syndrom skyldes oftest et ekstra kromosom 21. Det er den hyppigste medfødte årsag til psykisk udviklingshæmning. Downs syndrom indebærer et karakteristisk udseende og hos en del desuden misdannelser (hyppigst af hjertet og mave-tarm-kanalen) og andre problemer, eksempelvis med synet.
Du kan finde mere information om Downs syndrom på hjemmesiden Landsforeningen Downs Syndrom.
Nakkefoldsskanning
Alle fostre har i den tidlige graviditet en væskeansamling i nakkeregionen, som kaldes nakkefolden. Hos fostre med Downs syndrom er denne nakkefold oftest mere udtalt end hos raske fostre. Tykkelsen af nakkefolden kan altså være med til at belyse risikoen for, at fosteret har Downs syndrom. Nakkefolden kan måles ved ultralydsskanning i perioden fra 11 uger + 2 dage til 13 uger + 6 dage.
Doubletest
Doubletesten er en blodprøve, som måler koncentration af to stoffer, der dannes i moderkagen. Niveauet af de to stoffer er oftest anderledes i graviditeter, hvor fosteret har Downs syndrom. Blodprøven bliver taget hos os i perioden 8 fulde uger til 13 uger, typisk i forbindelse med 1. svangerundersøgelse. Det er vigtigt, at prøven er taget, inden du kommer til nakkefoldsskanning, så de på Obstetrisk Afdeling har resultatet, og kan give dig den endelige risikoberegning ved skanningen.
Risikovurdering
Nakkefoldens tykkelse og doubletesten indgår sammen med din egen alder i den samlede risikovurdering. Undersøgelserne giver ikke et endeligt ja/nej svar, men viser kun hvor stor risikoen for at få et barn med Downs syndrom er, og om du skal tilbydes yderligere undersøgelser.

Gravide med sukkersyge
Sukkersyge (diabetes) optræder ikke sjældent i forbindelse med en graviditet og kan give anledning til komplikationer for både mor og barn.
Det er af stor betydning meget tidligt at opdage diabetesudviklingen, og der er derfor i visse tilfælde behov for screening.
Den relevante undersøgelse er en såkaldt glukosebelastning (sukkerbelastning).
Der er følgende risikofaktorer for sukkersygeudvikling under graviditet:
- Sukkersyge i forbindelse med tidligere graviditet.
- Positive sukkerreaktioner i urinen.
- BMI > 27 ( overvægt).
- Sukkersyge i familien.
- Tidligere fødsel af barn på mere end 4500 g.
Hvis man har blot en af risikofaktorerne 1 eller 2, eller hvis man har to af 3, 4 eller 5 er man i højrisikogruppe og skal have lavet sukkerbelastning i uge 14 – 20 og igen i uge 28 – 32.
Hvis man blot har en af risikofaktorerne 3, 4 eller 5 er man i moderat risikogruppe og skal kun have lavet sukkerbelastning i uge 28 – 32.
Vi opfordrer de gravide til også selv at være opmærksom på ovenstående og at tale nærmere med lægen herom.
Kighoste vaccine til gravide
Formålet med kighostevaccination i graviditeten er at beskytte nyfødte børn i de første levemåneder, før barnet selv kan blive vaccineret. Sundhedsministeriet har nu forlænget tilbuddet om denne gratis vaccine til gravide.
Hvornår bør man blive vaccineret?
Kighostevaccination i graviditeten er sikker for både mor og barn, og medfører god beskyttelse af barnet mod kighoste i månederne efter fødslen. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide i 3. trimester bliver vaccineret mod kighoste. 3. trimester omfatter perioden fra begyndelsen af 29. graviditetsuge til fulde 40 uger.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at gravide vaccineres mod kighoste i forbindelse med den 3. rutinemæssige graviditetsundersøgelse hos egen læge, der er placeret omkring fulde 32 uger.
Gravide med mindre end én uge til forventet fødsel anbefales ikke vaccinen, da der ikke forventes forebyggende effekt for det nyfødte barn. Gravide, der venter tvillinger eller trillinger, samt andre gravide med risiko for at føde for tidligt, anbefales at drøfte kighostevaccination med den fødeafdeling, hvor de følges.
En vaccine, der beskytter nyfødte børn
De fleste børn under 6-månedersalderen får brug for indlæggelse, hvis de får kighoste, men det er heldigvis sjældent, at der opstår alvorlige komplikationer og endnu sjældnere, at der optræder dødsfald.
Formålet med kighostevaccination i graviditeten er at beskytte nyfødte børn i de første levemåneder, før barnet selv kan blive vaccineret, og dermed forebygge indlæggelse af barnet.
Vaccination mod kighoste er sikker til gravide, og anvendes rutinemæssigt i mange lande, fx USA, England, Australien og Østrig. Effekten på beskyttelse mod kighoste i de første måneder efter fødslen er fundet at ligge mellem 40-90%.
Kilde: Tilbud om gratis kighostevaccine til gravide forlænges
